Wat zijn schimmelnagels of kalknagels?

Een schimmelnagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. Het wordt ook wel “kalknagel” genoemd. Meestal komt het voor bij de tenen. Vaak is de kleur witgeel, soms groen of bruin. Bovendien kunnen de nagels brokkelig zijn. Ze zijn vies en onverzorgd om te zien en moeilijk te knippen.

Hoe ontstaan schimmelnagels of kalknagels?

Kalknagels worden veroorzaakt door een huidschimmel die de nagel infecteert. De schimmel komt soms op het lichaam door direct contact met iemand die al besmet is, maar meestal via schimmelsporen. Die sporen zitten bijvoorbeeld in huidschilfers van besmette mensen. Wanneer de afweer van het lichaam niet krachtig genoeg is, krijgt de schimmel de kans om te groeien.

Wat gebeurt er als de schimmel groeit?

De schimmelinfectie begint meestal met een witte of gelige plek aan het uiteinde van de nagel, meestal eerst de grote teen. Als de infectie verergert, verandert de kleur van de nagel in geelbruin. Het lijkt alsof de nagel dikker wordt, maar in feite is dit dood weefsel onder de nagel, dat de nagel omhoog drukt.

De nagel wordt steeds dunner, brokkeliger  en kan loslaten van het nagelbed. Het nagelbed is waarop de nagel groeit.  Ook kan de huid rood worden of gaan schilferen door de schimmel. Ook kunnen er weke, witte plekken tussen de tenen komen, dat heet voetschimmel of “zwemmerseczeem”. Dit is dezelfde schimmelinfectie als de infectie die zorgt voor schimmelnagels.

Hoe loop je kalknagels op?

Schimmels zijn overal in de omgeving. Schimmelsporen zijn heel klein en verspreiden zich gemakkelijk. De voeten kunnen besmet raken door op blote voeten rond te lopen in bijvoorbeeld kleedkamers, douche ruimtes , sportgelegenheden, zwembaden of sauna’s. De schimmels kunnen zowel op  de huid als op de nagels voorkomen. Schimmelsporen bevinden zich ook in de schoenen en kunnen daardoor ook de rest van de voeten en huid besmetten. Om dit te ver komen draag badslippers buiten de deur in openbaren gelegenheden.

Hoe kun je een schimmelinfectie voorkomen?

In vochtige en donkere omgevingen  groeien en vermenigvuldigen schimmels zich goed. Bijv schoenen die zijn altijd donker en vochtig. Droog de huid dus na het douchen of zwemmen goed af, vooral ook tussen de tenen. En verschoon vaker de sokken en wissel van schoenen per dag.

Wat kan pedicure Zwaag voor u betekenen?

De nagels knippen, schoonmaken en verdunnen op gewone dikte.

Schimmeldodend product elke dag gebruiken voor de voeten.

En elke 5 a 6 weken de basis voetbehandeling herhalen voor een mooier en verzorgd resultaat.

Ik kan tijdens het voorjaar en zomermaanden een gelnagel aanbrengen op de kalknagel (zie foto en volgende paragraaf).

Nagelreparatie met de gel techniek d.m.v. een gelnagel op de kalknagel

Omdat het aanzien van de kalknagels  er niet mooier op gaat worden in de loop van de tijd. Werken wij in de lente en zomermaanden met de gel techniek speciaal voor de kalknagels om een verzorgde en mooiere uitstraling te geven aan de voeten. De kalknagel wordt schoongemaakt en klaargemaakt voor het plaatsen van een gelnagel, dat is een gel laag die gemaakt word over de bestaande( kalk)nagel heen en die uitgehard word onder de UV lamp. De nagel is weer net zo mooi, opgevuld en verzorgd als de gewone nagel. De gelnagel kan gelakt worden met de gellak en de nagel is niet meer te onderscheiden van de echte natuurlijke nagel.

De nagel blijft 4-6 weken mooi omdat de nagellak ook word uitgehard onder de UV lamp, dus geen beschadigen en onderhoud. Ideaal voor de lente en de zomermaanden!

LCN-pedicure-zwaag

Altijd netjes en verzorgde voeten!

Neem contact op met Pedicure Zwaag op 06-51182084 of maak direct een afspraak via ons contact formulier.