Een ingegroeide nagel (of onychocryptosis) is waar de zijkant van de teennagel ingegroeid is in de huid naast de nagel. Dit is pijnlijk als de huid rondom ontstoken en geïnfecteerd raakt. Het zijn vaak de grote tenen waarbij dit voorkomt maar de kleine tenen niet te vergeten. Ingroeiende teennagels kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar meestal hebben kinderen of jongvolwassenen dit probleem. Het komt vaak door het verkeerd knippen of door de verkeerde stand van de nagels of te krappe of spitse schoenen.

Oorzaak ingegroeide teennagel

Soms loopt je teennagel een klap of een stoot op. Dat noemen we dan een trauma-nagel. Het nagelbed is waar de nagel opgroeit is dan beschadigd, waardoor de nagel een andere stand qua groeien gaat aannemen. De nagel groeit dan vaak in de huid en geeft drukklachten aan de nagel dat veroorzaakt vaak een wondje en kan het begin zijn van een ontsteking. Zolang de nagel in de nagelwal groeit, gaat de ontsteking niet over. Belangrijkste oorzaak is te strak of te smal schoeisel en het verkeerd afknippen van je teennagels. De teennagels dienen recht geknipt te worden om dit te voorkomen. Ook te lange nagels kunnen dit veroorzaken. Een ingegroeide nagel kan ook te maken hebben met je nagelvorm. Bolle teennagels hebben door hun kromming meer kans op ingroeien.

Wat zijn de gevolgen?

Ingegroeide teennagels zijn pijnlijk en gaan niet vanzelf over. Meestal heb je een ingegroeide nagel aan beide kanten van de grote teen. Maar het kan bij alle nagels voorkomen. Het begint met druk in de nagelplooi. Vaak groeit als reactie herstelweefsel aan, ook wel wild vlees genoemd. Rondom de nagel wordt het dan rood en pijnlijk en in de nagelplooi ontstaat eeltvorming. Deze fase wordt ook wel pseudo-ingegroeide nagel genoemd. Slecht passend schoeisel drukt de nagel steeds dieper in het nagelbed en verwondt het omliggende weefsel en de nagelriem. Als de nagelrand de huid binnendringt, heb je al gauw een ontsteking te pakken. Een ingegroeide teennagel kan hardnekkig zijn. Ook nadat de nagel is hersteld, blijft regelmatig behandelen belangrijk bij Pedicure Zwaag om de klachten en pijn te voorkomen.

Wat kan je doen tegen een ingegroeide nagel?

Ingegroeide teennagels zijn ernstiger dan je denkt. Hoe sneller je het aanpakt, hoe beter. Een verwaarloosd wondje bij de nagel kan zo een infectie opleveren. Een goede voetverzorging is van belang. Bij pedicure Zwaag zijn wij daarin gespecialiseerd. Bij een ontsteking wordt het nageldeel verwijderd. Hierna verdwijnt de ontsteking meestal snel. Wacht niet te lang bij een ernstige ontsteking maar zoek meteen contact met Pedicure Zwaag. En je bent weer af van je klachten en pijn. Wil je zelf iets doen om de pijn en ontsteking te verzachten maak een voetbad met zeezout.

Wat kan Pedicure Zwaag voor u betekenen?

Als gediplomeerd pedicure ook gespecialiseerd in de ingegroeide nagel kunnen wij u adviseren, antwoord geven op uw vragen en vakkundige behandelingen verrichten om de klachten te verhelpen en u pijn weg te halen en u vrij te laten lopen.

Ook het plaatsen van een nagelbeugel kan de mogelijk zijn in onze praktijk. Doormiddel van een intakegesprek bespreken we samen wat de mogelijkheden zijn en welke behandeling het beste bij u past. De ingegroeide nagel zou wel regelmatig behandeld worden om ingroeien en een ontsteking van de nagel en een infectie tegen te gaan.

Neem contact op met Pedicure Zwaag op 06-51182084 of maak direct een afspraak via ons contact formulier.